In onze maatschappij streven we als mensen vooral naar ‘meer hebben’, maar heb je je wel eens afgevraagd of het niet (veel) verstandiger is om eerst meer jezelf te zijn? 

Misschien vraag jij je nu wel af: “Kan ik meer ‘zijn’ dan ik nu ben?” En zo ja, wat zou je dan meer willen ‘zijn’? Zou je bijvoorbeeld liefdevoller en begripvoller willen zijn? Of zou je liever alleen maar succesvoller willen zijn? Of wil je misschien beide, omdat je dan pas volledig jezelf bent? 

Regelmatig hoor ik van mijn coachees dat ze graag meer zichzelf zouden willen zijn, maar als ik dan vraag hoe hun leven eruit zou zien als ze meer zichzelf zijn, dan wordt het vaak angstvallig stil. Want hoe ziet dat eruit: “Meer jezelf zijn?” 

Wat wil jij veranderen?

Voor veel mensen is deze vraag lastig te beantwoorden en daarom wil ik je vragen om deze vraag om te draaien. Hoe zou jouw leven eruit zien als je minder jezelf zou zijn?

Als je dit ook lastig vindt, dan kun je de vraag ook nog anders formuleren, bijvoorbeeld: “Noem eens 5 dingen die je graag in jouw leven zou willen veranderen?”

Om je alvast een eindje op weg te helpen, vind je hieronder 5 antwoorden die ik regelmatig hoor van de mensen die ik spreek in mijn coachpraktijk:

“Ik wou dat ik me niet zo vaak zorgen zou maken over van alles en nog wat.”

“Ik wou dat ik meer tijd kon besteden aan de dingen die ik leuk vind.”

“Ik wou dat ik meer voor mezelf zou durven opkomen.”

“Ik wou dat ik een liefdevolle en begripvolle partner zou hebben.”

“Ik wou dat ik een baan zou hebben, waar ik écht blij van wordt.”

Waar verlang jij naar?

Als je bovenstaande regels leest, dan besef je je misschien niet dat er achter de dingen die we graag willen, een verlangen schuilgaat. Het is belangrijk om dit verlangen voor jezelf inzichtelijk te maken, want het verlangen is als het ware de energiebron om een verandering mogelijk te maken.

“Ik wou dat ik me niet zo vaak zorgen zou maken over van alles en nog wat.”

Verlangen: “Ik zou graag tevreden willen zijn met dat wat er wél is.”

“Ik wou dat ik meer tijd kon besteden aan de dingen die ik leuk vind.”

Verlangen: Ik zou graag vaker ‘nee’ durven zeggen.

“Ik wou dat ik meer voor mezelf zou durven opkomen.”

Verlangen: Ik zou graag vaker mijn grenzen willen aangeven.

“Ik wou dat ik een liefdevolle en begripvolle partner zou hebben.”

Verlangen: Ik zou graag meer van mezelf willen houden.

“Ik wou dat ik een baan zou hebben, waar ik écht blij van wordt.”

Verlangen: Ik zou graag meer van betekenis willen zijn / ertoe doen.

Wat wil jij over jezelf zeggen?

Als jij nu voor jezelf ook zo’n lijstje maakt (of deze gebruikt), dan weet je precies wat jij kunt doen om meer jezelf te zijn. Op basis van bovenstaande verlangens zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen:

“Ik ben iemand die veel tijd besteedt aan dingen die ik leuk vindt, die zichzelf en anderen waardeert, die graag een waardevolle bijdrage levert aan de maatschappij en (mede daardoor) iedere dag een beetje meer van zichzelf houdt en die dankbaar is voor alles wat het leven mij geeft.”

Door deze zin in je hoofd te prenten en door deze zin iedere dag een beetje meer toe te laten, zal je merken dat je gaandeweg steeds meer jezelf wordt, omdat je datgene doet, wat voor jou goed voelt.

Als jij ook meer jezelf wilt worden, dan help ik je graag. Want ook weet je dat er meer in je zit, het daadwerkelijk meer uit jezelf halen, is soms best een uitdaging. Zelfs de eerste stap zetten, kan soms al een behoorlijke drempel zijn. Daar heb je best wel een beetje moed voor nodig.

En? Heb jij de moed?

De eerste stap die je vandaag al kunt zetten is het lezen van mijn E-boek die je via deze link gratis kunt downloaden. In het E-boek vind je 3 vragen die jou helpen om je bewust te maken van de kracht van jouw verstand én van jouw gevoel.

In ieder geval wens ik het jou van harte toe dat je op basis van deze blog zelf aan de slag gaat met het inzichtelijk krijgen van jouw verlangens en dat je ervoor durft te kiezen om jouw verlangens waar te maken.

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach & Sparringpartner voor ambitieuze professionals