In de afgelopen jaren heb ik heel veel ambitieuze professionals mogen coachen en als ik van een afstandje naar de rode draad kijk van al deze coachgesprekken, dan is de belangrijkste drijfveer van mensen om met een coach aan de slag te gaan dat ze het gevoel willen hebben dat ze er toe doen. Niet alleen voor wat ze doen, maar ook om wie ze zijn. Dat ze het gevoel hebben: “Ik doe ertoe.”
Ben jij op zoek naar het ‘Ik doe er toe-gevoel’?
We doen bijna allemaal onze stinkende best voor dit ‘Ik doe ertoe-gevoel’. Dat begint al op hele jonge leeftijd. We passen ons constant aan c.q. we leren welk gedrag wel werkt en niet werkt om dat ‘Ik doe ertoe-gevoel’ te krijgen. Omdat deze behoefte van nature zo sterk is bij ons (zeker bij kinderen), kunnen we ons hier maar moeilijk aan onttrekken. En tegen de tijd dat we volwassen zijn, weten we niet meer anders. We zijn ervan overtuigd geraakt dat als je ertoe wilt doen, je je aan moet aanpassen aan de ander. Hierdoor zijn we het contact met ons zelf en ons gevoel kwijtgeraakt. We zijn als het ware stuurloos geworden en overgeleverd aan de constante goedkeuring van anderen.
Voor veel mensen voelt dit niet goed, maar tegelijkertijd weten ze ook niet hoe ze dit kunnen veranderen. Dit knagende gevoel, waar ze maar niet de vinger op kunnen leggen, maakt ze steeds moedelozer. Van alles hebben ze al geprobeerd, maar niets lijkt te werken. En meestal maakt iedere poging om het knagende gevoel te verminderen, het alleen nog maar erger.
Nog harder werken werkt niet. Maar wat dat wel?
Vaak wordt gedacht dat als je succesvol bent, althans volgens de normen van onze maatschappij, dit ‘probleem’ vanzelf minder wordt. Maar dit blijkt een behoorlijke misvatting. Ook al beschik je, dankzij het behaalde succes, over voldoende financiële middelen om te kunnen kopen wat je maar wilt, dan nog verdwijnt dat knagende gevoel niet. De oplossing die de meeste mensen vervolgens kiezen is om dan nog harder te gaan werken, om nog succesvoller te worden, omdat ze denken dat ze er dan wél toe doen en dat dan het knagende gevoel wél verdwijnt.
Dit gebeurt zelden en daarom kiezen de meeste mensen uiteindelijk voor het verdoven van de ‘pijn’, door teveel eten, te veel drinken, nog meer sporten, nog harder werken of gebruik van andere genots- of verdovende middelen, zoals alcohol, drugs, anti-depressiva of (in het ‘beste’ geval) het dagelijks gebruik van pijnstillers.
Durf jij het anders te doen?
Maar er is ook een andere manier. Een manier die de meesten van ons nooit hebben geleerd. En als je iets niet weet, dan kun je er ook geen gebruik van maken. Je weet immers niet, wat je niet weet. Daarom heb ik een E-boek geschreven. Een E-boek waarin ik jou een drietal ‘eenvoudige’ vragen stel en door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, ontdek je wat die andere manier is.
Om deze andere manier te kunnen ontdekken, is het belangrijk dat jij jouw gevoel het voordeel van de twijfel durft te geven. Dan je accepteert dat er iets is wat je nog niet weet. Want als je al van alles hebt geprobeerd om dat knagende gevoel op te lossen, dan is het tijd om het anders te doen. Of zoals Einstein het formuleerde: “Hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten, is waanzin.” Maar om iets nieuws te proberen heb je moed nodig. De moed om je angst onder ogen te zien en jouw gevoel het voordeel van de twijfel te geven.
Moed is de bereidheid om bang te zijn
Het is alweer ruim 7 jaar geleden dat ik werd uitgedaagd om mijn gevoel het voordeel van de twijfel te geven. Ik was behoorlijk succesvol, maar had desondanks het knagende gevoel: “Ik doe er niet toe.” Ik werd uitgedaagd om moed te tonen. De moed om de gebaande paden te verlaten en mijn eigen pad te volgen. De moed om te gaan doen wat voor mij goed voelde. En als ik nu terugkijk naar dat moment, dan kan ik nog duidelijker zien wat ik toen niet zag en hoe eenvoudig het had kunnen zijn als ik destijds mijn gevoel het voordeel van de twijfel had durven geven. Dus stel jezelf ook eens de vraag:
Heb jij de moed (om jouw gevoel het voordeel van de twijfel te geven)?
Uiteindelijk komt het altijd weer aan op dezelfde vraag: “Heb jij de moed?” In dit geval de moed om jouw gevoel het voordeel van de twijfel geven? Dit kan nu heel eenvoudig door gewoon de eerste stap te zetten en hier het gratis E-boek te downloaden.
Ik wens je heel veel leesplezier en bovenal mooie inzichten toe.
Hartelijke groet,
René Bussink