Wat is jouw eerste reactie als iemand jou vraagt: “Hoe gaat het met je?” Dat ligt er natuurlijk aan wie jou deze vraag stelt en ook op welk moment, maar als je hier op gaat letten, dan zul je ontdekken dat een veel gehoord antwoord luidt: “Goed en met jou?” In veel gevallen is het antwoord op deze vraag ook “Goed” en daarmee is in de meeste gevallen de mogelijkheid voor een goed gesprek beëindigd. Daarna gaat het vaak nog wel over ‘koetjes en kalfjes’, maar een écht goed gesprek blijft dan meestal uit. Waarschijnlijk is dit ook precies de bedoeling, want in veel gevallen hebben we helemaal geen zin in een goed gesprek; om hetgeen ons echt beweegt te delen met een ander. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Misschien zijn we diep van binnen wel gewoon bang. Bang voor ………?
Goed is de grootste vijand van geweldig
Ik hoop dat je bereid bent om jezelf op dit moment eens de volgende vraag te stellen: “Wanneer had ik voor het laatst een écht goed gesprek met iemand?” Een gesprek waarvan je na afloop dacht: “Goh, da’s lang geleden dat ik zo’n goed gesprek heb gehad met iemand.” Kun jij je nog zo’n gesprek herinneren? Ik hoop het oprecht, want dergelijke gesprekken blijken vaak het startschot voor een nieuw begin. Maar weet jij ook waarom deze gesprekken zo schaars zijn? Omdat we gevangen zitten in onze eigen wereld. Een wereld die in stand wordt gehouden door onze eigen gedachten en overtuigingen. En de gemakkelijkste manier om te voorkomen dat iemand onze gedachten en overtuigingen in twijfel gaat trekken, is door een gesprek zo snel mogelijk af te kappen. Door heel snel ‘Goed en met jou?’ te antwoorden op de vraag ‘Hoe gaat het met je? Op deze manier smoren we een potentieel goed gesprek direct in de kiem. Een uitspraak van Jim Collins verwoordt dit mooi, namelijk: “Goed is de grootste vijand van Geweldig?”
Waar ben ik bang voor?
Ben jij bang om geweldig te zijn? Hebben ze jou geleerd om vooral normaal te doen (want dan doe je al gek genoeg) en dat je vooral je kop niet boven het maaiveld moet uitsteken (want dan hakken ze direct je kop eraf)? De mensen met wie ik de afgelopen jaren een goed gesprek heb mogen voeren zeggen vaak dat ze zich diep van binnen niet goed genoeg voelen (en al helemaal niet geweldig). Ook zelf heb ik jaren met deze overtuiging geleefd. Totdat ik op een prachtige tekst stuitte van Marianne Williamson.
Onze diepste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn, onze diepste angst is dat we bovenmatig krachtig zijn. Ons licht, niet onze duisternis, boezemt ons angst in. We vragen onszelf af wie we wel zijn om te denken dat we briljant, geweldig, talentvol en fabelachtig zijn maar wie ben je eigenlijk om dat niet te zijn? Je bent een kind van God en jezelf kleineren dient de mensheid niet. Er is niets verlicht aan jezelf inhouden opdat mensen rondom jou zich niet onzeker zouden voelen. We zouden allemaal moeten stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om de glorie van God, die in ons allen aanwezig is, te laten zien. En als we onszelf in onze eigen kracht tonen, geven we andere mensen onbewust toestemming hetzelfde te doen. Als we vrij van angst zijn, maakt onze aanwezigheid anderen ook vrij.
Ik herinner me nog goed hoe opgelucht ik me destijds voelde nadat ik bovenstaande tekst had gelezen. Het was alsof ik opeens inzag hoe krachtig onze beperkende overtuigingen zijn. Het was voor mij het startschot voor een nieuwe begin.
Is het voor jou nú de tijd voor een nieuw begin?
Iedere dag zijn er mensen die besluiten om een nieuw begin te maken. Een dergelijk besluit komt meestal niet zo maar uit de lucht vallen. Vaak is er al een hele tijd een proces gaande. Meestal is het een innerlijk proces. Een proces van bewustwording. In feite vindt een dergelijk proces bij een ieder van ons plaats. Zelfs als je je er niet van bewust lijkt te zijn. De leraar verschijnt echter pas, als de leerling er klaar voor is. Maar wanneer ben je er als ‘leerling’ klaar voor? Als je toe bent aan een goed gesprek? Maar wanneer ben je toe aan een goed gesprek? Als er een verlangen in je brandt. Een verlangen dat je niet langer wilt of kunt negeren. Een verlangen dat gevoed wordt door één van de volgende twee drijfveren.
Word ik gedreven door pijn of door genot?
De mens heeft van nature maar twee drijfveren. De ene drijfveer is ‘Pijn vermijden‘. En de ander is ‘Genot verkrijgen‘. In die volgorde. In eerste instantie zijn we erop gericht om pijn te vermijden. Een van de bekendste manieren om pijn te vermijden is door het bestaan van de pijn te ontkennen. En de gemakkelijkste manier om pijn te ontkennen is door er niet over te praten. Als iemand dus vraagt hoe het met je gaat, zeg je: “Goed en met jou?” Dit kunnen we heel lang volhouden, totdat de pijn te groot wordt en de balans doorslaat. De drijfveer om genot te verkrijgen wordt dan sterker. Helaas is het onmogelijk om pijn te vermijden door meer genot. Toch doen we bijna de hele dag niets anders dan onze pijn proberen te compenseren met genot. Als je hierin doorslaat, dan word je op een gegeven moment als een dolle hond die niet in de gaten heeft dat hij achter zijn eigen staart aanholt. Net zo lang totdat je gestrest omvalt. En dan?
Heb ik de moed voor een goed gesprek?
In plaats van op zoek gaan naar genot (buiten onszelf), zullen we op zoek moeten naar het genot (geluk) in onszelf. Dit betekent wel dat je eerst inzicht moet krijgen in de pijn die je probeert te vermijden. Voor veel mensen knelt hier de schoen. We zijn ervan overtuigd dat de pijn vermeden moet worden, terwijl de oplossing juist is om de pijn te zien als een signaal van ons lichaam om de pijn op te lossen. Als jij diep van binnen weet dat dit klopt, dan komt hier de belangrijkste vraag die jij jezelf kunt stellen? Heb ik de moed voor een goed gesprek?
Als jij bovenstaande (h)erkent én als je de moed hebt om hiermee aan de slag wilt, dan nodig ik jou van harte uit voor een RestartYourlife-inzichtsgesprek. Het is gratis, maar niet voor niets. Want je zet de eerste stap naar een nieuw leven. Een leven waarbij jij, stap voor stap, creëert wat je écht wilt, zodat jij oprecht persoonlijk succes, een betekenisvol leven en diepgaand geluk ervaart.
Als je moed hebt, dan zie ik er naar uit om jou te ont-moeten!
Hartelijke groet,
René Bussink